Wat is wrappen?
Wrappen is het “inpakken” of beplakken van een voertuig met een speciale wrapfolie. Dit zorgt ervoor dat deze er compleet anders uit komt te zien.
De Wrapfolies
Wij bij CIGN wrappen alleen met de beste wrapfolies, namelijk van Avery, 3M en de Oracal 970 Serie. Deze wrapfolies zijn namelijk zo te bewerken dat ze makkelijk, snel en in elke bocht of hoek te plaatsen zijn. Ook hebben ze een speciale lijm waardoor met ze met druk op de juist plek te bevestigen zijn. Met behulp van verschillende gereedschappen brengen wij deze soort “vinyl-laag” aan op de huidige lak. Met de wrap blijft de lak eronder beschermd tegen UV schade, lichte krasjes en steenslag. Het is ook vele malen goedkoper dan uw voertuig compleet over te laten spuiten. Dus eigenlijk zorgt de wrap er voor dat de lak eronder langer goed blijft, zodat uw auto zijn waarde blijft behouden.
Levensduur van een Wrap
Wrapfolie heeft een levensduur van minimaal 10 jaar, maar ook daarna kan de wrap er nog steeds uitstekend uitzien. De wrap wordt pas verwijderd als het stuk begint te gaan of als het lelijk begint te worden. Bij het verwijderen wordt de originele lak niet beschadigd en ziet uw auto er nog uit als nieuw. Dit verwijderen wordt gedaan door middel van het gebruiken van een hitte pistool, de lijm laat dan gemakkelijk weer los.
Wij geven zelf 3 jaar garantie op de door ons aangebrachte wrapfolies. Mocht de folie losraken om wat voor reden dan ook, dan wordt dit kosteloos door ons gerepareerd. Dit is hoger dan de garantie op autolak, wat gemiddeld tussen de 1 en 3 jaar ligt. Natuurlijk verschilt de levensduur heel erg in of de folie zorgvuldig is aangebracht en de staat van de lak eronder. Zitten er roestplekken in de lak? Dan zullen deze plekken eerst behandeld moeten worden.
Het onderhouden van uw wrap
Om de wrap langer mee te laten gaan, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Wanneer uw auto net is voorzien van een wrap, is het noodzakelijk dat de folie een maximale hechting op kan bouwen. Het is daarom niet toegestaan de auto in de eerste 3 weken (in de wintermaanden 4 weken) na het wrappen te wassen in de wasstraat. Wel kunt u de auto met de hand wassen in deze periode. Spoel de auto eerst af met een zachte straal, daarna kunt u de auto wassen met een doek of een spons. Als je de wrap voorzichtig schoonhoudt, verlengt het de duurzaamheid van de folie. Zo heeft u langer plezier van de auto wrap! Bij het juiste onderhoud gaat de folie zeker jarenlang mee.
Hoe gaat het wrappen bij ons in zijn werk?
Het wrappen gebeurt in een aantal vaste stappen. Door het volgen van de juiste stappen, weten we zeker dat alles grondig, maar vooral goed gebeurt.
Stap 1: het schoonmaken van de lak van het voertuig.
Deze stap is het allerbelangrijkste. Het schoonmaken (en vooral ontvetten) zorgt er namelijk voor dat de wrapfolie nog beter blijft plakken. Maar het zorgt er vooral dat de wrapfolie er strak en netjes uit komt te zien. Want alle soorten onzuiverheden kunnen er voor zorgen dat er krassen komen op de lak; en dat is natuurlijk zonde. Dus voor het wrappen aan, wordt alles heel grondig schoongemaakt en ontvet. Dit doen we met de speciale schoonmaakmiddelen die ontwikkeld zijn door Avery. Deze shampoo zorgt ervoor dat alle vet en vuil van de lak worden afgespoeld. Na de shampoo spoelen we het voertuig grondig met water. Na het afspoelen gaan we het voertuig goed droog föhnen.
Om ervoor te zorgen dat er na het wassen niet opnieuw weer stof en vuil op het voertuig kunnen komen, werken wij in een loods die goed is afgesloten. De loods is ook goed verlicht, zodat bij elke onzuiverheid meteen gespot wordt. En onze werknemers werken in speciale overals, die geen vuil of pluisjes aflaten.
Na het schoonmaken gaan we naar de volgende stap.
Stap 2: demonteren van de losse en kleinere onderdelen
Als eerste worden alle onderdelen losgemaakt die los kunnen van het voertuig. Dit doen we zodat we makkelijk overal bij kunnen komen. En dit zorgt ervoor dat we alles soepel van een wrapfolie kunnen voorzien.
Stap 3: het wrappen van de grotere onderdelen
Na het losmaken van de kleinere onderdelen beginnen we eerst bij de grotere vlakken (dak, motorkap). Deze gaan we opmeten en snijden we de juiste stukken af van de folie rol. Wij doen onze uiterste best om zo min mogelijk te verspillen! Na het afmeten en snijden gaan we beginnen met het plakken. We sprayen eerst met speciaal water en dan plakken het gehele onderdeel met de folie. Het water op het oppervlak zorgt ervoor dat als de folie niet goed ligt, deze nog verplaatst en geschoven kan worden. Met een speciale tool, ook wel een rakel genoemd, zorgen we ervoor dat elke voeg netjes afgedekt wordt. De rakel helpt ook met het verwijderen van eventuele luchtbelletjes die vast zitten onder de wrapfolie. Een voertuig is namelijk niet helemaal mooi plat! We gaan mee met de vorm van alle onderdelen. Het stuk wrapfolie dat we afsnijden, is altijd een stukje groter dan het onderdeel zelf, zodat we de folie mooi om kunnen vouwen. Daarna snijden we deze op de juiste maat, zodat alles volledig wordt bedekt. Het afsnijden van de folie doen we met speciale mesjes; deze mesjes beschadigen de lak van uw voertuig niet bij het afsnijden, het snijdt alleen de folie. Bij de ronde en hoekige delen van bepaalde onderdelen, gebruiken we een hittepistool (ook wel een soort föhn). Dit verhit de folie, zodat we deze makkelijk over de moeilijke hoeken heen kunnen vormen. Zit de folie op de goede plek, dan drukken we deze goed aan door middel van de rakel en/of handen. Door de speciale lijm, die wordt geactiveerd wordt door drukken, blijft de folie mooi op zijn plek.
Stap 4: het wrappen van de losgemaakte, kleinere onderdelen.
Bij de kleinere onderdelen die worden beplakt wordt er flink aan de folie getrokken en goed warm gemaakt met het hittepistool om deze in de juiste vorm te krijgen. Ook hier wordt na het vinden van de juiste plek (en het weghalen van alle luchtbellen) de folie goed aangedrukt.
Stap 5: het weer in elkaar zetten van alle gewrapte onderdelen.
Na het wrappen van alle onderdelen, zetten we alles weer in elkaar en dan is het wrappen klaar! Dit alles gebeurt in een tijdsbestek van een aantal dagen. Dit hangt af van de grootte van het voertuig en wat er allemaal gewrapt moet worden. Een gewone personenauto in zijn geheel wrappen duurt ongeveer 3 dagen, een kleine bestelbus 4 dagen en een grote bestelbus 5 dagen.
Stap 6: indien nodig nieuwe kleur doorgeven aan de RDW.
Als u uw auto in een compleet andere kleur heeft laten wrappen, moet u dit wel doorgeven aan de RDW. Dit kan makkelijk online en is helemaal gratis: https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Kleur-van-uw-voertuig-wijzigen.aspx
Belangrijk voor u om te weten voordat we uw voertuig kunnen wrappen
– we gaan eerst samen kijken naar wat er allemaal mogelijk is en wat u graag wilt,
– u laat weten wat voor soort voertuig u heeft,
– u laat weten wat u graag gewrapt wilt hebben, zodat we een inschatting kunnen maken hoeveel wrapfolie we ongeveer gaan gebruiken (mag ook bepaalde onderdelen, niet perse het hele voertuig), op onze website kunt u al even kijken of u het helemaal, of alleen bepaalde onderdelen, wilt laten wrappen: https://cign.nl/auto-wrappen/
– u kiest de kleur (we hebben heel veel keus) en of het mat of glad moet worden,
– aan de hand van die informatie maken we een offerte of prijsbepaling; hoe duur gaat het worden,
– we laten weten hoe lang wij erover doen (gehele voertuigen 3-5 dagen), dit geeft een schatting hoe lang u uw voertuig kwijt bent (bij vervangend vervoer vragen wij u alleen het voertuig afgetankt weer af te leveren),
– we prikken dan samen de dagen/data waarop het voertuig wordt gewrapt.
Add comment
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.